ADEM IS LEVEN

02/09/2016 | Muriel Dalmulder

Hoe vaak zijn we ons bewust van onze ademhaling? Doe je ogen nu of na het lezen van deze blog maar eens dicht en voel eens waar in je lichaam jouw ademhaling zit.  Zit deze hoog, bij je keel, of daaronder bij je borst, je hart, je maag of je buik? Een van de grote verschillen tussen leven en dood is de ademhaling. Goed ademen betekent dat je je lichaam vult met de juiste energie. En energie maakt een groot verschil in hoe je je voelt, wat je gedaan krijgt en ook in wat je aantrekt.  Als je wilt zien of weten wat een goede ademhaling is, kijk dan naar de ademhaling van een pasgeboren baby of een kind. Deze is rustig en komt vanuit de buik. Hoe ouder we worden, verschuift bij veel mensen, door het leven dat we leiden, de ademhaling steeds meer naar boven waardoor we minder gebruik maken van de prana, levenskracht van de juiste ademhaling. Met ademhaling is zoveel moois te doen. Adem is leven. 

De lage buikademhaling, waar ook tijdens yoga en mindfulness veel aandacht aan wordt besteed, is essentieel omdat alleen daardoor alle cellen in je lichaam met zuurstof en dus energie worden gevuld. In onder andere sanskriet en andere oosterse wetenschappen en sporten spreekt men over prana en Qi/Ki.

In het punt, net twee vingerlengtes breed onder je navel, in oude geschriften de hara genoemd, bevind zich jouw krachtbron.  Het is het centrum en het zwaartepunt van je lichaam, de plek van jouw intuïtie, oftewel buikgevoel. De lage buikademhaling zorgt dus voor kracht en energie. Wetenschappers hebben ook aangetoond dat als je ademhaling rustig is en vanuit je buik komt, je hersengolven en dus je hersenactiviteit rustiger wordt. Dus het zorgt ook nog eens voor ontspanning. Heb je nog meer redenen nodig bewust te worden van je ademhaling en ervoor te kiezen vanaf nu te focussen op een lage buikademhaling?

Door mijn interesse en affiniteit met energie groeide ook mijn interesse voor de ademhaling . Zo kwam ik jaren geleden in aanraking met Judith Kravitz, oprichtster van de methode Transformational Breathing. Judith Kravitz heeft deze methode in de jaren '70 van de vorige eeuw ontwikkeld. Ze heeft de kennis uit haar doctoraalstudie metafysica, Kundalini yoga, ademanalyse, sound healing, en andere spirituele methodieken in haar methode geïntegreerd. Zij genas van kanker in haar keel door deze ademhalingstechniek. Inmiddels onderzoeken westerse medici wat er mogelijk is op het gebied van genezing door ademhaling. Door ademhaling wordt het zelfhelend vermogen van je lichaam volledig ondersteund. Ik volgde diverse trainingen gegeven door Judith zelf en werd echt gepakt door het snelle positieve effect van het gebruik van de juiste ademhaling.

De Kahuna’s, de oorspronkelijke genezers, sjamanen van Hawaï, ademden voor elke belangrijke meeting eerst samen. Ze deden dan de Ha Breath. Dit is een ademhaling waarbij in een verhouding 1:2 wordt geademd, op de inademing (1) vanuit je buik door de neus en op de uitademing (2) zeg je de klank HAAAAAAA. Deze ademhaling vult al je cellen met zuurstof, je laadt je dus op met energie en activeert de lymfeklieren, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. En aangezien lichaam en geest een zijn, kan dit op vele vlakken doorwerken. Deze ademhaling doe ik zelf vaak voor belangrijke meetings of als ik laag in mijn energie zit en echt nog wat moet doen. En vooral in de wintermaanden is de Ha Breath onderdeel van mijn ochtendritueel.

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog voldoende inspiratie hebt gekregen om beter gebruik te maken van je ademhaling. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen vanaf vandaag elke dag minstens 1 minuut aandacht voor je ademhaling te hebben.  Om te weten of je goed ademt kun je je handen op je buik leggen en daar naartoe ademen. Als je handen omhoog gaan dan doe je het goed. Als je ermee begint en het 21 tot 30 dagen volhoudt dan wordt het een patroon in je leven. Volledig verbonden ademen geeft je de mogelijkheid tot fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel herstel. Het geeft heling, bevrijding, rust, inzicht en contact met je ware zelf. Adem en ervaar het leven ten volle.

 Adem is leven!

 

 

ADEM IS LEVEN