DANKBAARHEID ALS MEDICIJN VOOR HET HART

26/03/2017 | Muriel Dalmulder

"Gratitude opens the door to the power, the wisdom, and the creativity of the Universe" -  Deepak Chopra

Jarenlang heb ik geleefd in de volle overtuiging dat alles mij altijd kwam aanwaaien. Dat ik nergens moeite voor hoefde te doen en ik overal zo in rolde. Alles wat ik leuk vond kwam op mijn pad. ‘Een gelukskind’,  noemde ik mijzelf. Ik stond er nooit bij stil hoe het nou kwam dat ik me zo lekker voelde en alles zo in of balans was. 

Totdat ik op een dag alle vastigheid, die oh-zo heerlijke zekerheid en die oh-zo goed voelende flow in mijn leven verloor, door mijn eigen toedoen nota bene. En na 17 jaar zekerheid, leefde ik opeens  in ‘onzekerheid’. En juist díe periode heeft mijn ogen en mijn hart geopend!

Wat er ook gebeurt in je leven, je hebt een keuze wat je ervan maakt en hoe je ermee omgaat. Er is geen mislukking, enkel feedback. En voor mij was juist  het verlies van zekerheid de ultieme uitdaging om eens stil te staan bij en de tijd te nemen voor dankbaarheid. Want, wat was nou eigenlijk het probleem? Uiteindelijk is er geen probleem. Het is je eigen perceptie die er een probleem van maakt, toch? Tijd voor dankbaarheid dus! 

Dankbaar zijn voor de fijne dingen van het leven is gemakkelijk als je erbij stilstaat. Voor mij was en is dat een hele hoop; een fijn gezin en familie, veiligheid,  lieve vrienden… ik heb een oneindige waslijst. Juist het ook dankbaar kunnen zijn voor alle lessen en uitdagingen, ja zelfs voor de meest teleurstellende of pijnlijke, dat heeft mij als mens echt verrijkt en mij veerkracht gegeven. Juist die hebben mijn hart geopend en doen dat nog steeds.

Dat dankbaarheid een positieve invloed heeft op het hart blijkt geen toeval te zijn: er is veel research gedaan, onder andere door de Stanford University, naar de connectie tussen mentale gezondheid en het hart. Dankbaarheid leidt tot het afnemen van stress en heeft een aantoonbare positieve invloed op de gezondheid van het hart. Dankbaarheid is echt een krachtig medicijn voor je hart en zeker als je dankbaar kunt zijn voor alles, the good and the ugly.

Er zijn verschillende manieren hoe je jezelf meester in dankbaarheid kunt maken, stress kunt verminderen en je hart een boost kunt geven. Je kunt een dankbaarheidsboekje of document bijhouden, waarin je elke avond voor je naar bed gaat in een free flow opschrijft waar je die dag allemaal dankbaar voor bent. Ik zelf begin iedere dag met een meditatie waarin ik mijn dankbaarheid in gedachten uitspreek voor het feit dat ik weer wakker ben geworden, dat mijn kind heerlijk bij me in bed is gekropen, dat ik weer een nieuwe dag heb om te leven, te zijn, te werken. En ik sta bewust stil bij het dankbaar zijn voor de uitdagingen en teleurstellingen in mijn leven, want dat zijn, als je daar de tijd voor neemt, de krenten uit de pap waar je het meest van leert en door kunt groeien! 

DANKBAARHEID ALS MEDICIJN VOOR HET HART