DE KRACHT VAN WOORDEN

DE KRACHT VAN WOORDEN

Voordat ik officieel de weg van attitudeverandering insloeg, was ik al bezig met de kracht van woorden. Want wauw, wat hebben woorden een impact op hoe je je voelt en dus op je energie.

Toen ik in 2007 mijn NLP (Neuro Linguistich Programeren) Practitioner volgde, de eerste van mijn vele opleidingen, viel het kwartje voor het eerst echt. Alles, echt alles wat ik daarvoor voelde bij de impact van woorden, werd voor het eerst echt duidelijk en toepasbaar uitgelegd. Dat wat je namelijk intern tegen jezelf zegt, samen met je fysiologie, bepaalt echt hoe je je voelt van binnen. En hoe je je voelt van binnen, werkt in alles door op je gedrag. En je gedrag bepaalt je resultaat. The Study of Excellence/NLP in een notendop. Want het omhelst nog veel, veel meer dan dit.

MOETEN, PROBEREN, MAAR

Wat MOEST ik veel van mezelf. Ik moest studeren, ik moest aardig gevonden worden, alles goed doen en nog veel meer. Ook was ik echt meester in het PROBEREN om de beste manager, partner, zus, dochter, practitioner te zijn. Later begreep ik pas hoe het kwam dat al dat proberen zo zwaar voelde. MAAR beren op de weg te zien daar was ik meester in. Kritisch zijn noemde ik dat, maar… Totdat ik me echt bewust werd, door alles wat ik heb mogen leren, hoe ik mijn energie en mijn resultaat echt beïnvloedde, door alleen al deze drie woorden te veranderen. Omdat ik ze elke dag nog tegenkom, of bij mezelf (want ik blijf mens en mag leren) of bij anderen, zijn dit de woorden die ik in deze blog anders wil belichten.

 

De Dikke van Dale over deze woorden:

Moeten: behoefte hebben, verplicht zijn tot.

Proberen: beginnen met of zich voorbereiden op een handeling waarbij men onzeker is over de kans van slagen.

Maar: tegenwerping, bedenking.

 

Het woord MOETEN. Vraag je elke keer als je dat woord gebruikt af of je iets ‘moet’ of dat je iets of ‘wil’. Vervang je ‘moeten’ door ‘willen’ dan gaat je energie stromen. Voel eens hoe anders onderstaande zinnen op je overkomen.

Ik moet nog zoveel aan mijn gezondheid doen.
Ik wil nog zoveel aan mijn gezondheid doen.

 

Als je het woord PROBEREN gebruikt, blijft er een onzekerheid of het lukt. Terwijl als je in plaats daarvan IK DOE HET gebruikt, dan lukt het je gewoon.

Bekijk de twee voorbeelden hieronder en voel het verschil!

Ik probeer mijn werk echt anders te doen na jouw feedback.
Ik doe mijn werk/ik werk echt anders na jouw feedback.

 

Als je iedere keer dat je het woord MAAR gebruikt, het vervangt door het woord EN, is het alsof er een dam wordt weggehaald. Kijk eens hoe anders de tweede zin voelt door het vervangen van het woord ‘maar’ in ‘en’:

Ik heb het fijn met jou, maar ik wil vaker met je praten.
Ik heb het fijn met jou en ik wil vaker met je praten.

 

So far dit epistel over de kracht van ‘woorden’. Kan nog wel uren doorgaan! Ik ben ervan overtuigd dat iedereen het in zijn of haar voordeel kan gebruiken. Als je zelf meester wil worden in de kracht van woorden neem dan gerust contact op met mij

 

Previous item Next item