DE RUST VAN OORDEELLOOS ZIJN

DE RUST VAN OORDEELLOOS ZIJN

Als er iets is waardoor ik echt van het leven en alles wat het me brengt kan genieten, is het oordeelloos zijn. Genieten van dat wat er is, van dat wat ik zie, voel, ruik of proef, in het moment. Zonder er een oordeel over te hebben of een label op te plakken. Dat geeft me zoveel helderheid en vooral zoveel rust.

Een van de mooiste quotes die ik ken is; “the past is history, the future a mystery and today is a gift that is why we call it the present”, Bil Keane. Need I say more?

Wij zijn vaak zo geneigd om voor alles wat we waarnemen via onze zintuigen een label, omschrijving, oordeel te hebben. Als we het over het weer hebben, dan is het wisselvallig, koud warm, onvoorspelbaar. Als we pijn hebben dan is de pijn licht of zwaar, hij zit ergens en het voelt als……..

Terwijl we ook gewoon het weer kunnen accepteren zoals het is, zonder er wat van te maken. De pijn de pijn laten zijn zonder er wat van te maken, dan kan de pijn zelfs veranderen, lichter worden, simpelweg omdat je er geen oordeel over hebt.

Het feit dat we geneigd zijn overal een oordeel over te hebben, alles te labelen, zorgt dat je een kader plaatst om dat wat je meemaakt. Daardoor begrens je eigenlijk je ervaring, dat wat er is in het moment. Dat zit al in het woord language, lan gage – oftewel kooien in taal.

We geven dus zelf voortdurend betekenis aan dat wat is, door dat wat we zeggen of denken. Wat gebeurt er als je die begrenzing opheft door te de-labelen, je oordeel los te laten? Dan ontstaat er innerlijke rust, voel je ruimte in jezelf. Want dat wat je ziet, hoort, voelt, ervaart is gewoon wat het is, het is. Doe het maar eens en voel en ervaar wat het voor jou doet.

Door vallen en opstaan leerde ik dat je een keuze hebt in welk oordeel je ergens over hebt. En in alle situaties in mijn leven maak ik hier gebruik van. Want ik was goed in het mezelf stress aanpraten in mijn werk. Dat is voor mij veranderd doordat ik er nu of niks van maak of zeg dat ik lekker bezig ben in plaats van te zeggen dat ik zo ontzettend druk ben. Dat voelt namelijk meteen anders!

En natuurlijk ga ik nog wel eens de mist in. Ik ben ook gewoon mens en leer elke dag. Alleen weet ik nu door bewustwording en lering dat als ik een oordeel over iets heb, iets zwaarder kan maken dan het is.

Omdat het mij zoveel rust en ruimte geeft en ik merk dat ik met bijna alles wat er gebeurt in het leven kan dealen, wil ik dit met jou delen. Omdat ik het iedereen gun echt te genieten van het leven door te zien, horen, voelen en ervaren wat een rust het geeft om oordeelloos te zijn.

Dus als je zelf in een situatie komt waar je last van hebt, word je dan bewust van welk oordeel jij zelf over de situatie hebt, welke betekenis jij eraan geeft. En weet dan dat je een keuze hebt om je oordeel los te laten. De situatie de situatie te laten zijn. En als je er dan toch echt een label op wilt plakken, een oordeel over hebt, kies dan een die lichter voor je aanvoelt.

Be Happy. Be Bright. Be You!

 

 

Previous item Next item