HOE BRENG JE EEN OVERPRIKKELD ZENUWSTELSEL TOT RUST?
Als je met mij werkt of mij al langere tijd volgt dan heb je me vast wel eens horen praten over de grote hoeveelheid externe prikkels, miljoenen kilobites, die ons neurosysteem per seconde te verwerken krijgt. En, dat het aantal prikkels de afgelopen jaren, door alle veranderingen ook in technologie, zo is toegenomen. Geen wonder dat we ons vaak zo overprikkeld voelen, vooral de hoog sensitieven onder is. Ik maak vaak de connectie met het trainen van je hersenspieren om hier beter mee te kunnen dealen. En een van de manieren om dat te doen is door de positieve invloed van de ademhaling te gebruiken.
Want…..”The Mind follows the breath”.
Er zijn veel verschillende manieren om ons zenuwstelsel tot rust te brengen. In deze blog ga ik hier dieper op in en leg ik je er meer over uit. Als je dan nog vragen hebt mail me gerust!
Wat is het zenuwstelsel?
Ons zenuwstelsel is het orgaan in ons lichaam dat ervoor zorgt dat we inwendige en uitwendige prikkels kunnen waarnemen. Al deze prikkels merken we op via onze zintuigen. We horen, voelen, zien, ruiken en proeven, dan laat ik het 6e zintuig even achterwege.
Al deze prikkels, miljoenen, gaan door ons lichaam heen met een snelheid van wel 180km per uur.
Het zenuwstelsel zorgt ervoor dat prikkels van de hersenen naar de juiste plekken in ons lichaam gestuurd worden en omgekeerd. Die boodschappen gaan dan naar spieren en organen, meestal via het ruggenmerg. Het zorgt ervoor dat we kunnen lopen, lezen, bewegen. En het zorgt ook voor onze ademhaling en hartslag.
Het autonome zenuwstelsel
Dit is het gedeelte van ons zenuwstelsel waar we geen controle over hebben. Dit deel stuurt onze organen, zoals ons hart, aan. Dit gedeelte is betrokken bij de automatische processen, zoals ademhaling, en bij de reflexen die ons lichaam heeft. We kunnen dit onderverdelen in het Sympathische en Parasympatische zenuwstelsel.
Het Sympathische Zenuwstelsel
Fight, Flight, Freeze
Het Sympatisch zenuwstelsel heeft alles te maken met lichamelijke activiteit. Dit kan bijvoorbeeld sporten zijn en ook bijvoorbeeld noodsituaties.
Vroeger was de rol van dit zenuwstelsel om ons te waarschuwen voor gevaar. Als we bijvoorbeeld een wild, gevaarlijk dier tegen kwamen, zorgde dit gedeelte van ons zenuwstelsel ervoor dat we gingen vluchten, vechten of bevriezen.
Zo konden wij reageren op dat wat nodig was in die situatie. Het zenuwstelsel stuurde ons hierbij aan zodat ons lichaam actief werd en dan konden we op een juiste manier handelen om te overleven. We zagen een ‘bedreiging’ en ons zenuwstelsel zorgde ervoor dat een overlevingsdrang getriggerd wordt.
Tegenwoordig hebben geen wild dier meer als gevaar maar wel alle technologische middelen, zoals de mobiele telefoon, tablet of ipad, de vele emails en social media.
In ons lichaam kunnen we onze reactie daarop herkennen aan veel fysieke verschijnselen. Onze hartslag versnelt, de ademhaling vindt in de borst of hoger plaats en gaat sneller. Onze pupillen verwijden, onze slijm – en speeksel productie neemt af. Ons lichaam maakt adrenaline en andere stress hormonen aan, zodat we snel kunnen handelen. Onze spieren spannen zich aan om kracht te zetten en je kunt gaan zweten.
Ze noemen dit ook wel het gaspedaal. Je staat namelijk klaar voor actie!
Het Parasympatische Zenuwstelsel
Relax and Recharge
Dit gedeelte van het zenuwstelsel beïnvloedt de organen zodat het lichaam in een status van rust en herstel kan komen. Als ons lichaam in een toestand van rust is, kan ons lichaam zich herstellen. Onze intuïtie krijgt de ruimte en we kunnen helderder denken. Dit is het rempedaal van ons lichaam. We stoppen, staan stil en komen tot rust.
Er is geen gevaar meer en ons lichaam hoeft niet klaar te staan voor actie. Het lichaam mag ontspannen, herstellen en opbouwen.
In deze toestand merken we fysiek dat onze pupillen vernauwen, onze hartslag verlaagt. Onze ademhaling vertraagt en terugzakt naar de buik. Ons speeksel – en slijm productie neemt weer toe. Onze spieren ontspannend, de organen ontspannen en het lichaam komt terug naar zijn normale routine. Er komt voldoende zuurstof binnen en die circuleert binnen ons lichaam.
Hoe kun je een overprikkeld zenuwstelsel tegengaan?
Tegenwoordig zijn we erg druk. Er zijn veel veranderingen gaande, zowel qua klimaat, technologie, natuur, organisaties. Niks is zo constant als verandering.
We werken hard, we hebben hoge verwachtingen of er wordt veel van ons verwacht en dat zorgt voor stress.
Ons sympathische zenuwstelsel is daardoor erg actief en zorgt ervoor dat we ook actief blijven. Ons parasympatische zenuwstelsel is weinig actief. Hierdoor vinden we weinig ontspanning.
Dit kunnen we een poosje volhouden, maar vroeg of laat zul je op een punt komen waarop het even teveel wordt. Doordat het sympathische zenuwstelsel te actief is geweest voor te lange tijd, kan het parasympatische zenuwstelsel niet meer er tussen komen. Maar gelukkig zijn hier wel een hoop manieren voor om tot rust te komen.
Deze twee zenuwstelsel wil je in balans hebben. Je hebt ze allebei nodig. Je hebt de actie nodig, maar ook het herstel. Yin en Yang. Jouw gaspedaal en rempedaal zullen dus allebei even hard mogen werken.
7 manieren om balans aan te brengen in jouw zenuwstelsels
1. Ademhaling
De ademhaling staat op nummer 1, als het gaat om het ontspannen van het zenuwstelsel. Met een diepe buikademhaling kun jouw lichaam laten ontspannen. Dus plaats je handen op de onderbuik en adem hier heel bewust naar toe.
2. Aandachttraining of Meditatie
Ook deze heb je al vaker voorbij zien komen. Aandacht training of ook wel Meditatie genoemd, helpt om onze mind te kalmeren. Je aandacht kun je op veel verschillende manieren trainen. Soms kan een geleide meditatie heel fijn zijn als je erg druk in het hoofd bent. Een andere keer helpt het om je aandacht naar binnen te brengen en je lichaam te scannen van top tot teen. Een simpel begin is, focussen op de ademhaling.
3. Yoga
Je hebt vast al vaker gelezen of gehoord dat Yoga enorm helpt om terug te komen in je lichaam. Yoga helpt je om te voelen, hoe jouw lichaam voelt en waar je de spanning voelt. Door hier met de ademhaling bij aanwezig te zijn, kun je bewust het lichaam laten ontspannen.
Je kunt dit ervaren in alle verschillende vormen van Yoga, doordat jij in verbinding staat met jouw ademhaling.
Yoga betekent “Union, Unite”. Het zorgt voor een eenheid van lichaam en geest.
4. Sporten en Beweging
Actieve vormen van sporten ook goed werken voor je zenuwstelsel. Na bijvoorbeeld een goede sessie in de sportschool, komt het stofje Serotine vrij. Dit is het stofje dat je een goed gevoel geeft, het helpt om je spieren te ontspannen en helpt met het loslaten van stress.
Gewoon even lekker dansen in je woonkamer mag ook!
5. Slaap
Slaap is makkelijk om erbij in te schieten. We gaan dan te laat naar bed en we worden ’s ochtends moe wakker. Met een goede nacht slaap, kalmeren we ons zenuwstelsel. We brengen onze geest en lichaam tot rust.
6. Dankbaarheid
Het is wetenschappelijk onderzocht en bewezen dat dankbaarheid een positief effect heeft op je zenuwstelsel. Het brengt een verbinding tot stand met je hart en zorgt ervoor dat het liefdeshormoon oxytocine wordt aangemaakt.
Wist je trouwens dat je dit hormoon ook aanmaakt bij een goede, lange knuffel van 10 seconden? Dit stofje zorgt ook weer voor ontspanning in het lichaam en zenuwstelsel. Dus knuffelen maar!
7. Natuur
De natuur heeft een ontspannend werking. De energie van de aarde / bomen, werkt heel aardend en brengt ons lichaam tot rust. Een wandeling of een rondje hardlopen door het bos doet wonderen!
Naast deze bovenstaande opties, zijn er natuurlijk nog veel meer. Vaak ook veel persoonlijker.
Luisteren naar rustgevende muziek of het zingen van een mantra kan jouw zenuwstelsel ook laten ontspannen. Voor een ander is dat juist iets creatiefs doen. En voor weer een ander is dat een lang, warm bad nemen met een kop thee ernaast.
Ik hoop dat je wat hebt aan bovenstaande ideeën en dat je zelf ook ontdekt wat voor jouw werkt om echt goed te ontspannen!
Liefs en licht,
Muriël
Previous item Next item