HAPPY NAVRATRI

HAPPY NAVRATRI

En de kracht van een spirituele practice in deze tijd

In de huidige tijden van verandering, chaos en angsten is het hebben van een spirituele basis belangrijk om in een staat van kalmte en vertrouwen te blijven. Als we deze uitdagende tijden alleen vanuit de geest doormaken, zullen we onszelf uitputten en opbranden. Een spirituele basis kan veel verschillende vormen hebben, zoals meditatie, dankbaarheid beoefenen of elk ritueel dat je helpt om op één lijn te komen met je hart en ziel.

Terwijl ik mijn leven wijd aan het helpen van zoveel mogelijk mensen over de hele wereld om zich weer te verbinden met hun kernkracht, om hun doel te leven en gelukkig te zijn, wilde ik de Navratri-viering met jullie delen die wereldwijd plaatsvindt van 17 tot 26 oktober.

Het begin van de lente en de herfst zijn belangrijke momenten van klimaat- en zonne-invloeden. Deze twee perioden worden als heilig beschouwd voor het aanroepen van de godin Durga. De data van het festival worden bepaald volgens de maankalender. Deze vrouwelijke en goddelijke energie voedt en absorbeert alles. Navratri symboliseert de overwinning van positiviteit op negativiteit en betekent letterlijk 'Negen nachten' in het Sanskriet; Nav, Nine en Ratri, nachten. De 9 nachten van de godin.

Gedurende deze negen nachten en 10 dagen worden de drie vormen van de Goddelijke Moeder aangeroepen: Durga, Lakshmi, Saraswati.

De eerste drie dagen van Durga duiden Tamasik gunas aan waar de godin als een spirituele kracht al het kwaad vernietigt en gunsten toekent.

De volgende drie dagen van Lakshmi symboliseren Raja guna's, waar de Moeder wordt aanbeden als een bezitter van spirituele rijkdom.

De laatste drie dagen zijn gewijd aan Saraswati, waar de godin van de wijsheid wordt aangeroepen.

Om succes in het leven te hebben, zoeken gelovigen de zegeningen van alle drie de aspecten van de goddelijke vrouwelijkheid, vandaar de negen nachten van aanbidding.

Navadurga Parva is de gunstige periode van spirituele sadhana van de sublieme en creatieve energie. Deze negen dagen duiden het ontwaken van Goddelijkheid aan - die kwaliteit van de Goddelijke Moeder die niets ontkent, maar toch de goede eigenschappen voedt.

Het bekrachtigen van de positiviteit in ons en het verwijderen van de negativiteit kan worden gestimuleerd door deze vrouwelijke godin in ons op te roepen en te ontwaken.

Hoe kun je elke dag tot 26 oktober gebruiken om op je eigen manier deel te nemen aan dit heilige event?

Dag 1:17 oktober Shailputri: Godin Shailputri, een incarnatie van Maa Parvati, wordt op deze dag aanbeden. In deze vorm is ze te zien zittend op Nandi de stier met een Trishul in haar rechterhand en een lotusbloem in haar linkerhand. De kleur van de dag is rood, wat staat voor moed, kracht en actie.

Dag 2:18 oktober Brahmacharini: Op de tweede dag van Navratri wordt Godin Brahmacharini aanbeden. Er wordt gezegd dat ze een van de vele incarnaties is van Maa Parvati die Sati werd, de pure. Men aanbidt de Godin om moksha, bevrijding en vrede te bereiken. Kleur van de dag is Blauw, wat rust en positieve energie uitbeeldt. In deze vorm kan ze worden gezien met een kamandalu en japmala in haar handen terwijl ze op blote voeten loopt.

Dag 3: 19 oktober Chandraghanta: Godin Chandraghanta wordt aanbeden op de derde dag van Navratri. De naam is afgeleid nadat Maa Parvati met Lord Shiva trouwde en een halve maan op haar voorhoofd versierde. Geel is de kleur van de dag, staat voor moed, vorlijkheid en optimisme.

Dag 4: 20 oktober Kushmanda: Godin Kushmanda wordt aanbeden op de vierde dag van Navratri. Ze is te zien zittend op een leeuw met acht handen. Er wordt gezegd dat ze degene is die de vegetatie en het groen op aarde schenkt, en daarom is de kleur van de dag groen.

Dag 5: 21 oktober Skandmata: De moeder van Lord Kartikeya of Skanda, Godin Skandamata, wordt vereerd op de vijfde dag. Ze kan worden gezien met vier armen, haar kleine baby vasthoudend en rijdend op een woeste leeuw. Ze verbeeldt de muterende kracht van een moeder als ze beseft dat haar kind in gevaar is. Kleur van de dag is grijs.

Dag 6: 22 oktober Katyayani: Een gewelddadige incarnatie van Godin Durga en dochter van de wijze Katya, godin Katyayani wordt aanbeden op de zesde dag. Ze vertegenwoordigt moed en wordt gezien met vier handen en rijdt op een leeuw. Kleur van de dag is oranje.

Dag 7: 23 oktober Kalratri: Maa Kalratri staat bekend als de woeste vorm van godin Durga en wordt aanbeden op Saptami. Kleur van de dag is wit. Er wordt aangenomen dat de blanke huid van Maa Parvati in zwart is veranderd om Sumbha en Nisumbha, twee demonen, te doden.

Dag 8: 24 oktober Mahagauri: Maa Mahagauri wordt aanbeden op de achtste dag van Navratri, en symboliseert vrede en intellect. De kleur van de dag is roze, wat staat voor positiviteit en liefde.

Dag 9: 25 oktober Siddhidatri: De negende dag staat bekend als Navami, en Maa Siddhidatri, ook wel Ardhanareeswara genoemd, wordt aanbeden. Ze zou allerlei soorten Siddhi's bezitten. Ze is te zien zittend op een Lotus en heeft vier handen.

Andere manieren om gebruik te maken van de helende kracht van de godin is om de Durga Mantra's te chanten tijdens deze 9 dagen en daarbij om voorspoed te vragen. Ook kun je de godin uitnodigen in jouw huis. 

Ik wens je een Happy Navratri! 

 

 

 

Previous item Next item